Wat is acne?

Acne is een van de vervelendste en meest voorkomende huidproblemen ter hele wereld. Hoewel acne over het algemeen wordt geassocieerd met tieners en de puberteit, is het een feit dat je op elke leeftijd puistjes kunt krijgen. Wat kun je ertegen doen?

Overproductie van talg

Puistjes zijn het resultaat van verschillende factoren in de huid. Wanneer de bacterie 'propionibacterium acnes' (ook bekend als cutibacterium) zich snel vermenigvuldigt, kunnen er ontstekingen ontstaan. Deze bacterie "voedt" zich met talg, waardoor de ontsteking erger wordt en talg zich ophoopt in de porie. De ophoping van dode huidcellen aan het huidoppervlak en in de porie voorkomt dat het talg vrij wordt afgescheiden van de huid, waardoor de poriën verstopt raken en de ontsteking tot puistjes leidt.

Vormen van acne

Acne kan ontstaan op verschillende lichaamsdelen, waaronder gezicht, hals, borst, rug, schouders en armen. Hoewel de meeste mensen bij acne aan de klassieke jeugdpuistjes denken, kan acne verschillende vormen aannemen:

  • Comedonen. Bij deze vorm van acne zie je vooral comedonen. Comedonen zijn de niet ontstoken versie (of het voorstadium van) van puistjes. Als ze gesloten zijn aan het huidoppervlak, zijn het wittige, kleine onderhuidse pukkeltjes: ook wel “whiteheads” genoemd. Als ze open zijn, zorgt zuurstof ervoor dat de verstoppinkjes in de porie uitgang oxideren. Hierdoor kleuren ze zwart: dit noemen we een mee-eter of een “blackhead”. Dat donkere vlekje is dus geen vuil onder het huidoppervlak.
  • Papels. Dit zijn rode pukkeltjes (zonder wit puskopje) die aangeven dat er sprake is van ontsteking.
  • Pustels. Groter dan papels; rode, gevoelige puistjes met een wit puskopje. Dit is een meer gevorderde, dieper liggende ontsteking.
  • Nodules. Een van de pijnlijkste vormen van acne; onderhuidse, grote, solide papels. Ze ontstaan wanneer de ontsteking, door veel druk op de wand van de porie, doorbreekt en rondom de porie in de tweede huidlaag terecht komt.
  • Cystes. Pijnlijke, met pus gevulde holtes die zich onderhuids vormen en vanwege hun diepte een groter risico op littekens vormen dan andere soorten puisten. Lees meer over Cystische Acne.

Stappenplan bij een acne-gevoelige huid

Stap 1: Gebruik een milde reiniger. Om roodheid tegen te gaan, de huid te helpen genezen en de talgproductie te verminderen, is het essentieel dat je je gezicht twee keer per dag wast met een milde, in water oplosbare reiniger. Vermijd te allen tijde een stuk zeep of agressieve reinigers, want die drogen de huid te veel uit. De ingrediënten in een stuk zeep of agressieve reinigers kunnen bovendien de poriën verstoppen. Vermijd ook scherpe scrubs, want de irritatie die daardoor ontstaat kan het probleem erger maken. Je kunt puistjes en mee-eters niet weg scrubben!

Stap 2: Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA) om dode huidcellen te verwijderen en een gezonde celvernieuwing te stimuleren, zowel op het huidoppervlak als in de porie. BHA helpt ook roodheid en ontstekingen, en bacteriën die puistjes veroorzaken tegen te gaan.

Stap 3: Bestrijdt de bacterie (P. acnes) die puistjes veroorzaakt met benzoylperoxide. Oplossingen zijn verkrijgbaar in een sterkte van 2,5 tot 10 procent en je kunt ze kopen zonder recept bij de apotheek of drogist. Het is het beste om met een lage concentratie te beginnen. Een product met 2,5 procent benzoylperoxide irriteert minder dan een oplossing met 5 of 10% en kan toch even effectief zijn. Als je huid geen benzoylperoxide tolereert, is de Clear Daily Skin Clearing Treatment met ruuzenïaleza + BHA een perfect alternatief.

Stap 4: Bescherm de huid tegen schade door de zon. De huid kan puistjes niet genezen als ze tegelijkertijd tegen schade door de zon moet vechten. Een goede zonnefilter met een SPF van minimaal 30 zal het genezingsproces van puistjes versnellen en beschermt de huid tegen verdere schade.

Stap 5: Absorbeer overtollige talg door regelmatig een talgabsorberend kleimasker aan te brengen. Gebruik geen producten die te verzachtend zijn; hierdoor kunnen poriën extra verstopt raken.

Het is essentieel dat jouw huidverzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten, zoals kamfer of alcohol. Ze komen ongelooflijk vaak voor in talgabsorberende producten tegen puistjes. Deze maken het probleem alleen maar erger of zorgen voor een droge, schilferige, rode huid. Als deze stappen na minimaal vier weken consequent gebruik niet voldoende zijn, kun je naar de dokter gaan om over een medische behandeling tegen puistjes te praten. Mogelijkheden zijn een plaatselijk aan te brengen middel met retinoïde (vitamine A) of antibioticum met benzoylperoxide.

Aanbevolen reiniger bij puistjes:

Aanbevolen exfolianten met BHA:

Aanbevolen product met zonnefilter bij puistjes;

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.