Doe-het-zelf chemische peelings: alle feiten op een rij

Wat is een doe-het-zelf chemische peeling?

Een doe-het-zelf chemische peeling is een sterkere, afspoelbare versie van een leave-on-exfoliant. Je kunt er lagen dode huid mee verwijderen en er een stralende, soepele huid mee onthullen. Je kunt een chemische peeling thuis gebruiken of een afspraak maken bij een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Zij mogen nóg sterkere formules gebruiken dan de concentraties ster-ingrediënten in een doe-het-zelf peeling (1).

Ingrediënten in een doe-het-zelf chemische peeling

Doe-het-zelf chemische peelings bestaan uit:

  • Veel doe-het-zelf chemische peelings bevatten een hoge concentratie van één soort alpahydroxyzuur (AHA's, zoals glycolzuur in een glycolzuur-peeling voor thuis en melkzuur).
  • Veel doe-het-zelf chemische peelings bevatten een hoge concentratie betahydroxyzuur (ook wel BHA of salicylzuur genoemd).
  • Soms bevatten doe-het-zelf chemische peelings minder bekende zuren zoals: pyrodruivenzuur, amandelzuur of polyhydroxyzuren zoals gluconolacton.
  • Ze kunnen gecombineerd worden met lage concentraties van meerdere zuren om resultaat op meerdere niveaus te behalen (2).

Voordelen van een doe-het-zelf chemische peeling:

Of je een chemische peeling nu zelf toepast óf via een afspraak bij een professional; een peeling is geschikt om geavanceerde huidproblemen aan te pakken. Je kunt hierbij denken aan zonneschade, een ruwe huidtextuur, hardnekkige, verstopte poriën of een doffe huid. Een doe-het-zelf chemische peeling voor je gezicht, kan helpen om huidverkleuringen door zonneschade of littekentjes na puistjes sneller te doen vervagen (1, 3). Natuurlijk zijn ze ook geweldig om je voor te bereiden op een speciaal evenement, zodat je huid er fris en vitaal uitziet.

Een doe-het-zelf chemische peeling is in principe voor iedereen, ongeacht je huidtype of huidskleur. Wees bij een erg gevoelige, rode huid wel extra voorzichtig. Dit kun je doen door een peeling te kiezen met een pH-waarde onder de 3.5. Kies ook voor formules die een juiste mix aan huidverzachtende ingrediënten bevatten, om eventuele huidirritatie te voorkomen. Dat is een verstandige richtlijn voor alle huidtypen, maar voor de kwetsbare, reactieve huid in het bijzonder. Een doe-het-zelf-peeling zou nooit pijn moeten doen óf je huid moeten irriteren.

Een belangrijke opmerking: Heb je een donkere huidteint? Wees dan extra voorzichtig met een peeling voor thuisgebruik met een concentratie van 50% of hoger. Deze peelings, die vaak worden omschreven als medium of diep, hebben een hoog risico op permanente hyperpigmentatie, terwijl dit risico niet geldt voor peelings met een lage sterkte (dit zijn meer oppervlakkige peelings) en peelings die alleen salicylzuur bevatten (4, 5, 6).

Hoe doe je een chemische peeling thuis?

Bij het gebruik van een doe-het-zelf peeling is het belangrijk om een milde, afspoelbare formule te gebruiken en te bepalen welke frequentie van gebruik goed zou passen bij jouw huid. Wekelijks gebruik van een doe-het-zelf peeling werkt goed voor veel mensen. Alleen, om erachter te komen hoe vaak je een peeling precies moet gebruiken, kun je het beste de reactie van je huid nauw in de gaten houden.

Een afspoelbare doe-het-zelf peeling kan de reactie van je huid op andere leave-on treatments in je routine veranderen, denk hierbij aan treatments die retinol, azelaïnezuur, niacinamide of vitamine C bevatten. Al deze én vergelijkbare producten kunnen nog steeds worden gebruikt op de dagen dat je je peeling toepast - zorg er in ieder geval voor dat je je huid in de gaten houdt en pas je routine aan als dat nodig is.

Voor wie is een doe-het-zelf-peeling niet geschikt? Mensen met een gevoelige huid kunnen beter een mild type peeling proberen. En: wat je huidtype ook is, vermijd peelings als je bent verbrand of als je wondjes hebt op je gezicht (bijvoorbeeld na een laserbehandeling). En: als je weet dat je huid gevoelig is voor de zuren die een peeling bevat. Mocht je een salicylzuur allergie hebben, raadpleeg dan je huisarts voor je producten aanschaft met BHA.

Als je zwanger bent en je wilt een peeling gebruiken, bespreek de opties met je (huis)arts. En, als je retinoïde voorgeschreven hebt gekregen van een huidtherapeut, informeer dan of je een week vóór de peeling en een week na de peeling moet stoppen met het gebruik hiervan (dit geldt vooral voor de sterkere peelings die worden gedaan door een huidtherapeut).

Zo verwerk je een afspoelbare peeling in je routine:

1. Gebruik een laag van de peeling om je huid te reinigen; vermijd hierbij je ogen en lippen

2. Laat het intrekken voor de aanbevolen tijd, dit is meestal tussen de 5-15 minuten

3. Spoel de peeling af met lauwwarm water, dep daarna droog

4. Als je de peeling 's avonds gebruikt, breng dan vervolgens je andere serum, treatment en nachtcrème aan.

5. Als je de peeling in de ochtend gebruikt, moet je je routine eerst afronden met een breedspectrum SPF van 30 of hoger.

Alle leave-on-exfolianten, zeker de exfolianten die AHA's bevatten, kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon (7). Gebruik géén peeling als je niet bereid bent om dagelijks SPF aan te brengen (een royale laag) - zelfs als je niet veel tijd doorbrengt buiten of niet snel verbrandt. Deze stap is fundamenteel voor een gezonde, jonger uitziende huid!

Waar past mijn dagelijkse exfoliant naast een peeling?

Zo, je hebt beslist om een doe-het-zelf peeling voor zonneschade te gebruiken (of een ander huidprobleem) maar je vraagt je af of je je dagelijkse AHA- of BHA-exfoliant hiernaast kunt gebruiken. We adviseren je om je leave-on-exfoliant niet te gebruiken op dezelfde dag dat je een chemische peeling gebruikt. Afhankelijk van hoe je huid reageert, kan het zijn dat je nog een dag of twee moet wachten voor je een dagelijkse leave-on-exfoliant weer kunt gaan gebruiken.

Hetzelfde advies geldt als je dagelijks of situationeel een sterke AHA- of BHA-exfoliant gebruikt óf je het nu op je gezicht of op bepaalde plekjes aanbrengt. Je zou eigenlijk maar enkele problemen moeten ervaren als je weer begint met het gebruiken van je leave-on-exfolianten na het doen van een chemische peeling.

Wat is de beste doe-het-zelf peeling?

De waarheid is: er is niet een állerbeste doe-het-zelf peeling om te gebruiken. Het is wel belangrijk om te benoemen dat de sterkste chemische peeling voor thuisgebruik niet gegarandeerd dé resultaten geeft voor je huid die je verwacht. Om je te helpen kiezen welke gezichtspeeling je het best kunt gebruiken thuis, merkten we dat de beste doe-het-zelf peelings de volgende kenmerken hebben:

  • De totale concentratie zuren is niet hoger dan 30% (dit is de aanbevolen hoeveelheid voor veilig gebruik in de thuisomgeving, sterkere peelings moeten worden gebruikt in een professionele setting).
  • Ze zijn geformuleerd met een pH-waarde tussen de 3.5 - 4.0, om een goed evenwicht tussen de effectiviteit en mildheid te waarborgen (8).
  • Ze bevatten géén irriterende ingrediënten zoals alcohol, essentiële oliën, citrus, mint, witte hazel, olie of menthol (een verrassend aantal doe-het-zelf chemische peelings bevat deze ingrediënten wel).
  • Ze bevatten wél bewezen werkzame huidverzachtende ingrediënten zoals zoethout, kamille, groene thee óf kalmerende ingrediënten zoals allantoïne, haver of bètaglucaan.
  • Ze zijn niet verpakt in een potje met doorzichtige verpakkingen, waardoor de werkzame ingrediënten worden blootgesteld aan licht en lucht.
  • Ze zijn ontworpen voor contact met je huid en worden aangeraden voor situationeel gebruik (9).

Paula’s Choice volgde bovenstaande checklist exact bij het maken van onze wekelijkse exfoliant-peeling. Deze afspoelbare formule met meerdere zuren zorgt binnen enkele minuten voor een vernieuwde en verbeterde huid én minimaliseert de factoren die voor irritatie kunnen zorgen.

Lees meer over exfolianten.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Normale huid, Droge huid
-20%
Alle huidtypen
-20%
Normale huid, Droge huid
-20%
Alle huidtypen

Bronnen:

1. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2018, pages 21-28
2. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2010, pages 32-43
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, July 2018, pages 361-372
4. Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546
5. Journal of the American Academy of Dermatology, August 2019, pages 323-334
6. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 455-461
7. Experimental Dermatology, July 2012, Supplement, pages 31-35
8. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142
9. Molecules, April 2018, ePublication

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.