Waarom toverhazelaar slecht is voor je huid

In de wereld van natuurlijke ingrediënten heeft toverhazelaar vaak onterecht de reputatie dat het een oplossing zou zijn voor veel verschillende problemen. Voor de huid zou het een oplossing zijn voor van alles en nog wat, van acne en een vette huid tot wallen en een verbrande huid. Daarnaast zou toverhazelaar een middel zijn tegen spataderen en aambeien. Maar hoe goed is toverhazelaar nu eigenlijk voor de huid en voor andere problemen?

Afgezien van ervaringen van anderen die je misschien gelezen hebt, lopen de resultaten van onderzoeken naar toverhazelaar nogal uiteen. Het is duidelijk een nuttig ingrediënt op de korte termijn, maar ongeacht huidtype en huidprobleem zal het op de lange termijn voor meer problemen zorgen.

Wat is toverhazelaar?

De toverhazelaarplant (Latijnse naam: Hammamelis virginiana) is een struik die in een groot deel van Noord-Amerika en Azië voorkomt. Deze struik groeit vooral in het wild. De bladeren, schors en twijgen worden verwerkt tot een heldere vloeistof die uiteindelijk verkocht wordt als toverhazelaar. Dit planten-extract wordt ook gebruikt in verwerkt in zalf en crèmes, maar in huidverzorgingsproducten wordt meestal de vloeibare vorm gebruikt.

Zoals veel planten-extracten is toverhazelaar een bron van antioxidanten, waarvan veel goed zijn voor de huid. Helaas bevat het ook antioxidanten die minder goed zijn voor de huid, namelijk degenen die bekend staan als tannines. Tannines drogen de huid uit. Ze persen eiwitten in de huid samen, waardoor een onzichtbaar laagje ontstaat dat de poriën verkleint en de huid (tijdelijk) minder vet maakt. Op de korte termijn is dat natuurlijk goed nieuws! Op de lange termijn is het een ander verhaal, helaas met minder goed nieuws.

Tannines in toverhazelaar kunnen huidirritatie veroorzaken. Afhankelijk van welk deel van de plant gebruikt wordt, bevat toverhazelaar van nature 8% tot 12% tannines.

Naast het probleem dat tannines veroorzaken, worden bijna alle soorten toverhazelaar gedistilleerd met gedenatureerde alcohol (ethanol). Dit bevat ongeveer 14% à 15% alcohol. Hoewel tijdens het distillatieproces sommige tannines vernietigd worden (wat ironisch genoeg goed nieuws is, omdat tannines irriterend zijn voor de huid), is alcohol sowieso altijd slecht nieuws voor je huid, omdat het schade door vrije radicalen veroorzaakt en het huidoppervlak beschadigt.

14% à 15% alcohol lijkt misschien niet zo veel, maar onderzoek heeft aangetoond dat ook een lager percentage alcohol al schadelijk kan zijn voor je huid.

Op de lange termijn is het gebruik van toverhazelaar ook een probleem vanwege de vluchtige olie die het van nature bevat. Deze olie is een bron van de geurstof eugenol, die zeker niet goed is voor de huid. Goed voor je huid zorgen betekent dat je alleen goede ingrediënten gebruikt en zeker geen slechte.

Toverhazelaar tegen acne en vlekjes na puistjes

Veel mensen vragen zich af of toverhazelaar helpt tegen acne op het gezicht of lichaam. Omdat toverhazelaar "samentrekkende" eigenschappen heeft, wordt vaak gedacht dat het acne kan "opdrogen". Acne wordt echter niet veroorzaakt door vocht, dus uitdrogende ingrediënten zullen het probleem niet verhelpen. Sterker nog: toverhazelaar zal vooral irritatie veroorzaken en de acne verergeren.

Misschien heb je ook wel eens gelezen dat diezelfde "samentrekkende" werking van toverhazelaar kan helpen bij het onder controle krijgen van de microben op de huid die een rol spelen bij het veroorzaken van acne. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dat niet het geval is. In ieder geval kan toverhazelaar nooit een vervanging zijn voor azelaïnezuur. Dit is een krachtig ingrediënt waarvan onderzoek wel heeft uitgewezen dat het puistjes en vlekjes na puistjes helpt verminderen.

Toverhazelaar voor een vette huid

Er is ook veel interesse voor het gebruik van toverhazelaar bij een vette huid. We snappen hoe aantrekkelijk het klinkt, omdat het makkelijk te krijgen, goedkoop en natuurlijk is en omdat het een slimme keuze lijkt om een vette huid onder controle te houden. Toverhazelaar verwijdert inderdaad vet van de huid, maar dat komt door de gedenatureerde alcohol (ethanol) die het bevat.

Zoals we hierboven al genoemd hebben, bevatten de meeste formules met toverhazelaar tussen de 14% en 15% alcohol. Dat is een hoeveelheid die behoorlijk wat huidirritatie kan veroorzaken. Ook al zie of voel je dat niet meteen aan het huidoppervlak, dan irriteert het alsnog wel de dieper liggende huidlagen.

Is toverhazelaar slecht voor je huid? In het kort komt het hierop neer: als je toverhazelaar gebruikt om je vette huid onder controle te krijgen, maak je het waarschijnlijk erger. Verdiep je daarom in onderzoek naar wat echt werkt tegen acne.

Toverhazelaar als make-up-remover of reiniger

Is het een goed idee om toverhazelaar als make-up-remover of reiniger te gebruiken? Absoluut niet! Dat is echt een heel slecht idee, omdat de tannines en de hoeveelheid alcohol gewoon te irriterend zijn voor de huid. (Om maar te zwijgen over je ogen, als je het ook gebruikt om je oogmake-up te verwijderen...) Doe dit dus alsjeblieft niet.

Daarnaast is toverhazelaar ook gewoon niet zo effectief bij het verwijderen van de meeste soorten make-up. Vooral niet voor langhoudende make-up. In dat geval moet je ook nog eens veel over je huid wrijven, wat ook weer zorgt voor irritatie. Dat is niet het geval bij een milde make-up-remover.

En toverhazelaar als reiniger? Ook daar is het niet zo geschikt voor. Zeker niet als je het vergelijkt met een goed geformuleerde, in water oplosbare gezichtsreiniger. Als je toch toverhazelaar als reiniger gebruikt, onthoud je je huid dus alle voordelen van een milde, goed geformuleerde reinigers. En die zijn ook nog eens veel makkelijker te gebruiken!

Helpt toverhazelaar echt tegen wallen onder je ogen?

Zoek je naar een manier om van je wallen af te komen? Dan zit er inderdaad een kern van waarheid in dat toverhazelaar daarbij kan helpen. Omdat toverhazelaar vocht aan de huid onttrekt, kan het de zwelling onder de ogen tijdelijk verminderen.

Toverhazelaar werkt helaas niet bij het verminderen van tekenen van huidveroudering onder de ogen. In beide gevallen raden we het af om hiervoor regelmatig toverhazelaar te gebruiken. De irritatie die het veroorzaakt, zal op de lange termijn juist zorgen voor meer tekenen van huidveroudering in plaats van minder.

Toverhazelaar werkt echter niet bij het verminderen van wallen die bij huidveroudering ontstaan. Hoe dan ook raden we het af om hiervoor regelmatig toverhazelaar te gebruiken. De irritatie die het veroorzaakt, zal op de lange termijn juist zorgen voor meer tekenen van huidveroudering in plaats van minder.

Huismiddeltjes met toverhazelaar

Ondanks alles blijven een paar redenen over om toch een flesjes toverhazelaar in huis te hebben. Onderzoek heeft ook de voordelen van toverhazelaar aangetoond, namelijk de kalmerende eigenschappen en de antioxidanten die het bevat. Gebruik toverhazelaar daarom bijvoorbeeld bij:

  • Insektenbeten en -steken
  • Aambeien
  • Kneuzingen
  • Luieruitslag (gebruik in dit geval de zalf en niet de vloeibare variant)
  • Poison oak en gifsumak

Wat belangrijk is om te onthouden: dat iets op de korte termijn goed is, wil niet zeggen dat dat op de lange termijn ook het geval is. De claims die gemaakt worden voor huidverzorgingsproducten met toverhazelaar zijn daarom vaak misleidend. Op de korte termijn zie je waarschijnlijk wel resultaat, maar bij langdurig gebruik zal het bijna zeker problemen veroorzaken.

Kort samengevat: toverhazelaar kan nuttig zijn, maar niet in huidverzorging, zoals helaas wel vaak gesuggereerd wordt.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Bronnen:

Dermatitis, November-December 2017, pages 353–359
The International Encyclopedia of Adverse Drug Reactions and Interactions, 2016, pages 501–522
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, May 2014, pages 36–44; and May 2008, pages 20–25
Journal of Inflammation, October 2011, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, October 2010, pages 788–796
Chemical Research in Toxicology, March 2008, pages 696–704
Robbers, J. E., Speedie, M. K., Tyler, V. E. Pharmacognosy and Pharmacobiotechnology, Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1996
https://www.cir-safety.org/sites/default/files/Witch%20Hazel.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2010/04/WC500089242.pdf

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.