Wat veroorzaakt een 'zonnesnor' en wat kun je er aan doen?

Wat veroorzaakt een 'zonnesnor' en wat kun je er aan doen?

Als je opmerkt dat de huid boven je lippen donkerder wordt nadat je in de zon hebt gezeten, dan is daar een reden voor. Je leest hier alles wat je moet weten om van de donkere huid boven je bovenlip af te komen, die er uit ziet als zonnesnor.

Wat is een 'zonnesnor' eigenlijk?

Een zonnesnor uit zich als donkere huid of pigmentvlekjes boven je bovenlip. Het komt voort uit zonneschade, die de pigmentatie van je huid erger maakt door overmatige melanineproductie (1).

Zonbescherming is een hele belangrijke factor in het tegengaan van dit type huidverkleuring, maar zelfs mensen die zich elke dag insmeren met SPF kunnen toch een zonnesnor of 'pigment-snor' krijgen (zo wordt het ook wel genoemd).

Wat veroorzaakt donkere vlekjes boven je lip?

De bovenlip is vaak het doelwit, omdat zonnebrand gemakkelijk van dit gebied in je gezicht wordt afgeveegd. Denk er maar eens over na: Elke keer dat jij over je neus wrijft, eet, zweet, drinkt of een gezichtsmasker weghaalt, is er een kans dat een deel van je SPF wordt weggevaagd, waardoor deze huid gevoeliger is voor zonneschade.

Gaat pigmentatie weg?

Als je deze donkere vlekjes op je lippen eenmaal hebt, gaat je zonnesnor - of pigmentsnor - niet zomaar weg. Dit type zonneschade triggert veranderingen in je huid die erg aanwezig en hardnekkig zijn, waardoor het een vereiste wordt om hier iets aan te doen. Het consistent aanbrengen van je huidverzorgingsroutine is héél belangrijk om van een zonnesnor te voorkomen.

Hoe kom je van een pigmentsnor af?

Allereerst, zonbescherming is cruciaal om van je zonnesnor af te komen (2). De huidverkleuring wordt erger door continue blootstelling aan de zon, dus door SPF elke dag aan te brengen zorg je al voor een eerste laagje bescherming.

Om het een stap verder te trekken, door je SPF-producten in laagjes aan te brengen wordt de versterking van de zonnebescherming versterkt en helpt bruine vlekjes op je lippen te voorkomen. Breng bijvoorbeeld een gezichtscrème met SPF aan, gevolgd door een foundation met zonbescherming en eindig met een poeder die - je raadt het niet - zonbescherming bevat. Het aanbrengen van laagjes is niet waterdicht - je zonbescherming kan nog steeds van je gezicht af smelten - maar alle kleine beetjes helpen.

Breng daarna huidverhelderende producten aan - met bewezen werkzame ingrediënten - zoals bijvoorbeeld tranexaminezuur, vitamine C, retinol, arbutine, azelaïnezuur en drop-extract (3, 4, 5, 6). Al deze steringrediënten werken op hun eigen manier om een oneffen huidteint zichtbaar te verbeteren.

Chemische exfolianten kunnen ook helpen om een zonnesnor te verminderen door dode huidcellen & doffe huid aan het huidoppervlak te verminderen (7).

Als je een zonnesnor écht wilt aanpakken, is een combinatie van deze treatments een krachtige manier om dit te doen.

Kan de donkere huid bij je bovenlip ook door iets anders getriggerd worden?

Hyperpigmentatie op je lippen kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals bijvoorbeeld grote veranderingen in je leven (zoals een zwangerschap) die een overschot aan melanine-productie - en dus pigment - veroorzaken, met name op je gezicht. Er wordt vaak gerefereerd naar melasma of een 'zwangerschapsmasker', dit kan en rol spelen in het donkerder worden van de huid boven je lip, maar ook op andere gebieden in je gezicht (8).

Als je vermoedt dat deze factoren misschien een oorzaak zijn van huidverkleuringen, vraag dit dan na bij je dermatoloog. Hij, zij of hen kunnen je meer vertellen over voorgeschreven medicatie of laserbehandelingen (9). Deze combinatie van voorgeschreven medicatie, behandelingen en effectieve huidverzorging kunnen een drastisch effect hebben op je zonnesnor.

Bronnen:

1. International Journal of Cosmetic Science, June 2018, pages 1-2 Skin Therapy Letter, January 2016, pages 1–7
3. JDNA Drugs in Dermatology, February 2019, pages
4. Dermatologic Therapy, september 2017, pp. 417-5 The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2017, pages 14-17
6. Phytochemistry Letters, September 2015, pages 35–40
7. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2013, pages 281-288
8. American Family Physician, December 2017, pages 797-804
9. Dermatologic Therapy, september 2020, pp. 1-12

Aanbevolen producten

Tot -20% 
Alle huidtypen
Tot -20% 
Gecombineerde huid, Vette huid
Tot -20% 
Alle huidtypen
Tot -20% 
Alle huidtypen
Tot -20% 
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.